Nové miesto, nové filmy a ďalšie novinky festivalu Hory a mesto


Foto: Nové miesto, nové filmy a ďalšie novinky festivalu Hory a mesto
Galéria: 18 fotiek

Nenechajte si ujsť siedmy ročník festivalu Hory a mesto Žilina. Tentokrát si užijete nádielku športovej a horskej kinematografie priamo v centre mesta. Kaviareň v Novej synagóge a Rosenfeldov palác sa od 25. do 27. októbra premenia na kinosály plné prekrásnych záberov, strhujúcich športových výkonov a dobrodružných prednášok.

Popri filmoch sú najväčším ťahákom aj prezentácie inšpiratívnych hostí. V úvodný deň privítame českú lezeckú jednotku dobre známu aj vo svete - Marek „Mára“ Holeček otvorí festival rozprávaním o svojich dobrodružstvách, ktoré prežil a preliezol za posledný rok. Jozef Krištoffy a Ondrej Húserka zas v nedeľu porozprávajú o výnimočnom úspechu v Patagónii, kde sa im podaril husársky kúsok na ikonickej hore Cerro Torre.

Filmové premietania rozdelené do tematických blokov (Sneh, Bicykle, Voda, Zem,…) doplnia celovečerné dokumenty ako dychberúci Dawn Wall o voľnom preleze zdanlivo nezdolateľnej, takmer tisíc metrov vysokej steny v Yosemitoch alebo film Prvá plavba sledujúci snahu Laury Dekker stať sa najmladšou osobou na svete, ktorá sama obopláva svet. Chýbať nebudú ani slovenské snímky - medzi inými aj novinka Značkár režiséra Viliama Bendíka rozprávajúci príbeh otca, pre ktorého sa beh stal cestou k vlastnému synovi.

Fanúšikom horskej cyklistiky je určená sobotná diskusia, ktorá otvorí otázku budovania značených trailov v okolí Žiliny. Príklad z Bojníc odprezentujú zástupcovia združenia Hornonitrianske stopy, do debaty sa zapoja zástupcovia samosprávy, ale aj aktívnych jazdcov. Celá akcia pod patronátom hlavného partnera festivalu - spoločnosti Istrofinal, ktorý si pre návštevníkov diskusie pripravil aj drobné prekvapenie, symbolicky uzavrie tohtoročnú bicyklovú sezónu.

Kompletný program festivalu Hory a mesto Žilina nájdete spolu s odkazom na predpredaj na www.novasynagoga.sk/hory-mesto-2019/. Vstupenky sú zlosovateľné, na výhercov čakajú ceny od partnerov festivalu - spoločnosti Istrofinal, Trekland, štúdia Profigrafik.sk, kníhkupectva Artforum a ďalších.

Miesto: Nová synagóga, Rosenfeldov palác
Dátum: 25.10.2019 - 17:30    27.10.2019 - 21:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Profigrafik.sk / Stanica Záriečie