FNsP v Žiline v týchto dňoch hostí prestížny medzinárodný kongres genetikov 30. Izakovičov memoriál


Foto: FNsP v Žiline v týchto dňoch hostí prestížny medzinárodný kongres genetikov 30. Izakovičov memoriál Foto: FNsP Žilina

Oddelenie lekárskej genetiky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina hostí v dňoch 10. až 11. októbra 2019 jubilejný 30. ročník prestížneho kongresu Izakovičov memoriál. Medzinárodný kongres na počesť významného odborníka a zakladateľa klinickej genetiky na Slovensku profesora Viliama Izakoviča aktuálne prebieha v priestoroch Village resort Hanuliak v Belej v organizácii Slovenskej spoločnosti lekárskej genetiky Slovenskej lekárskej spoločnosti a oddelenia lekárskej genetiky žilinskej nemocnice. Záštitu nad memoriálom prevzal generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek a medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bizík.

„Pre našu nemocnicu je veľká česť, že môžeme byť súčasťou tak kvalitnej konferencie s dlhoročnou tradíciou, pri ktorej zrode stál vedúci lekár nášho oddelenia lekárskej genetiky - František Cisarik. Toto oddelenie dnes patrí medzi tie najlepšie na Slovensku, a to najmä v oblasti diagnostiky genetických a dedičných chorôb v prenatálnom období, ktorá je v Žiline v spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva a klinickou biochémiou veľmi kvalitne rozvinutá,“ uviedol generálny riaditeľ žilinskej nemocnice.

Podľa slov Františka Cisarika, hlavného odborníka MZ SR pre lekársku genetiku a odborného garanta 30. Izakovičovho memoriálu, na kongrese sa predstavia dôležité osobnosti lekárskej genetiky zo Slovenska, Česka i Poľska. Prednášky mapujú vývoj trendov, najnovšie výsledky výskumných prác v oblastiach klinickej genetiky, onkogenetiky či prenatálnej diagnostiky.


„Prestíž podujatia rastie každým rokom, dnes je prihlásených približne 200 účastníkov a okrem odborných prednášok sa preto tešíme aj na podnetnú a zaujímavú diskusiu,“ priblížil F. Cisarik. Lekárska genetika na Slovensku podľa neho úspešne kopíruje trendy a vývoj vo svete, a to i vďaka tomu, že technológie už nepoznajú hranice.

„Pribúdajú nové oblasti, do ktorých genetika vstupuje, v posledných rokoch sa veľmi intenzívne začalo a skoro polovica našej práce je o onkogenetike. Naším pacientom tak nie je len samotný chorý človek, ale i jeho rodina. Vyšetrenia a diagnostika v celej rodine vedia byť prevenciou u mnohých ochorení, ako je napríklad i rakovina prsníka či rakovina hrubého čreva. Ak už má niekto hrčku na prsníku alebo krv v stolici, môže byť neskoro, no vďaka hľadaniu klasických genetických mutácií vieme zasiahnuť ešte pred vypuknutím ochorenia. Ak rodina pochopí a využije vyšetrenia lekárskej genetiky, tak je to najviac, čo môžeme poskytnúť pacientom a spoločnosti,“ zdôraznil vedúci lekár oddelenia lekárskej genetiky v Žiline F. Cisarik.

V rámci slávnostného otvorenia kongresu odovzdali organizátori tradičnú Pamätnú medailu Viliama Izakoviča tentokrát dvom oceneným osobnostiam. In memoriam bola pamätná medaila udelená Doc. MUDr. Milošovi Černému, významnému pražskému lekárovi, spoluzakladateľovi lekárskej genetiky a spolupracovníkovi profesora Izakoviča.

Pamätnú medailu Viliama Izakoviča si prevzala aj RNDr. Regina Lohajová Behulová, PhD., primárka oddelenia lekárskej genetiky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, za výnimočné zásluhy a jej odbornú prácu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina