Klub otužilcov Tučniaky Žilina zaháji v nedeľu na Vodnom diele už 16. sezónu


Foto: Klub otužilcov Tučniaky Žilina zaháji v nedeľu na Vodnom diele už 16. sezónu Foto: Nové posily klubu Tučniaky Žilina, pridať sa môže každý

Už pätnásť rokov pôsobí v našom meste Klub otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky Žilina, v nedeľu vstúpi do svojej 16-tej sezóny. Za ten čas sa v ňom vystriedalo vyše 200 členov. Niektorí vydržali jednu sezónu, iní aj viac, a potom z rôznych dôvodov prestali pravidelne plávať.

Naopak, niektorí členovia sa od svojho vstupu až dodnes pravidelne otužujú a zúčastňujú sa spoločných tréningov a ďaších klubových podujatí. Klub je otvorené združenie, ktorého členom sa môže stať každý dospelý záujemca, bez ohľadu na vek, hmotnosť, športovú, či plaveckú výkonnosť:

„Nie je tu žiadna horná veková hranica. Náš najstarší, čulý a aktívny člen má 81 rokov. Pri vyššom veku (nad 60 rokov), alebo v prípade pochýb o zdravotnej vhodnosti otužovania je potrebné sa poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom. Základná plavecká schopnosť je žiadúca, ale nie nevyhnutná podmienka. Existuje aj tzv. statické otužovanie, teda výdrž, bez plávania a pohybu v studenej vode. V prípade záujmu o otužovanie detí je nutná prítomnosť rodiča a odporúča sa kratší pobyt a otužovanie v miernejších podmienkach,“ vysvetľuje vedúci klubu Jozef Repčík.

Žilinská výprava na stretnutí otužilcov v Hrabovom. Zdroj: Tučniaky Žilina

Prioritou klubu je pomáhať ľuďom v strednom a vyššom veku k tomu, aby neupustili od pravidelného športovania. A to ani vtedy, ak im pribudli nejaké kilá, ak sa ich pohyblivosť, rýchlosť, či vytrvalosť obmedzili.

Plavecká sezóna na otvorenej vode trvá 12 mesiacov v roku, dnes má klub 53 členov. Ich počet je pohyblivý, každú sezónu pribudne približne 10-15 nových členov, avšak niektorí starší členovia prestanú pravidelne chodiť.

Na začiatok stačí plavky, uterák a odhodlanie

Tučniaky Žilina pozývajú každého záujemcu na vyskúšanie si spoločného plávania v chladnejšej vode, pričom najlepší čas začať je už teraz - v jesenných mesiacoch. Nároky na vybavenie sú minimálne:

„Potrebujete len plavky, osušku a odhodlanie. Nič viac. Možno termosku s teplým čajom na zahriatie. Až neskôr, na základe vlastných pocitov, skúseností a záujmu sa môžete rozhodnúť, či sa chcete otužovaniu venovať pravidelne, prípadne, či sa chcete stať aj členom klubu,“ pozýva Repčík záujemcov o vyskúšanie si otužovania.

Krst nových členov ľadovou vodou. Zdroj: Tučniaky Žilina

Podmienky sú v Žiline vďaka ploche Vodného diela Žilina ideálne, ak tu hladina zamrzne, otužilci využívajú tok Váhu. Aj v najsilnejších mrazoch tak majú k dispozícii otvorenú vodnú hladinu, kde sa dá plávať bez obmedzení, vďaka čomu nemusia sekať do ľadu žiadne prieruby a uvoľňovať si priestor pre vstup do vody.


V zimných mesiacoch je kvalita vody podstatne vyššia ako v lete, za celý čas činnosti klubu sa nevyskytli žiadne zdravotné problémy spôsobené zlou kvalitou vody.

Tučniaky Žilina sa venujú aj športovému otužovaniu a množstvu iných aktivít

Klub sa venuje predovšetkým aktívnemu otužovaniu formou pravidelných plaveckých tréningov trikrát týždenne celoročne - teda aj v lete.

Na spestrenie svojej činnosti organizuje klub rôzne akcie a podujatia, napríklad predsezónne Plávanie pri splne, Mikulášske plávanie, spolu s mestom Žilina podujatie Vianočný beh a zimné plávanie, klubové  Novoročné plávanie, Celoslovenské stretnutie otužilcov v Žiline, štafetové plávanie „La Manche“ – 34 km na Vodnom diele či Posezónne víkendové stretnutie otužilcov na Liptovskej Mare. 

Celoslovenské stretnutie otužilcov v Žiline. Zdroj: Tučniaky Žilina

Klub sa venuje aj športovému otužovaniu. Je hlavným organizátorom sedemkolovej súťaže Slovenský pohár v zimnom plávaní, ktorá prebieha na rôznych vodných plochách na Slovensku.

Okrem toho sa členovia klubu počas zimnej sezóny zúčastňujú mnohých otužileckých podujatí, organizovaných niektorým z vyše 70 otužileckých združení na Slovensku.

Členovia klubu reprezentujú aj na medzinárodnom poli. Sú viacnásobní účastníci majstrovstiev sveta v zimnom plávaní (Slovinsko – Bled, Lotyšsko – Riga, Fínsko – Rovaniemi, Estónsko - Tallin) a v súčasnosti sa už pripravujú  na najbližšie MS, opäť v slovinskom Blede, vo februári 2020.   

Súťažné zimné plávanie - Slovenský pohár v zimnom plávaní – Zlaté piesky. Zdroj: Tučniaky Žilina

„Okrem otužovania a plávania sa členovia klubu venujú aj ďalším športovým aktivitám. Turistike, behu, cyklistike, behu na lyžiach, zjazdovému lyžovaniu, kde organizujeme buď vlastné akcie, alebo sa zúčastňujeme podujatí organizovanými inými športovými združeniami. Členovia klubu tak majú možnosť pestrého športového vyžitia, od jeho kondično-rekreačnej podoby až po striktne športovú a výkonnostnú formu,“ uzatvára vedúci klubu Jozef Repčík. 

Otvorenie sezóny 2019/2020 začína v nedeľu 29. septembra o 14:00 hod. na Vodnom diele Žilina pri chatke pri pumptrackovej dráhe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu