Spomaľovacie prahy na ulici A. Rudnaya, ktoré niekto sústavne poškodzuje, budú nahradené trvalými


Foto: Spomaľovacie prahy na ulici A. Rudnaya, ktoré niekto sústavne poškodzuje, budú nahradené trvalými

Obyvatelia ulice Alexandra Rudnaya v mestskej časti Bôrik bojujú už takmer dva roky s kurióznym problémom. Odkedy boli na frekventovanej ceste umiestnené spomaľovacie prahy, dochádzalo k ich sústavnému poškodzovaniu. Ľudia žiadali umiestnenie retardérov od miestnych poslancov preto, že sa mnohí vodiči premávali po dlhej rovnej ulici vysokou rýchlosťou.

Po umiestnení dopravného zariadenia na dvoch miestach, spoločne so zvislými dopravnými značkami, sa situácia výrazne zlepšila a obyvatelia sa veľmi potešili. Netrvalo však dlho a niekto začal retardéry z vozovky odstraňovať. Po ulici prechádza denne množstvo chodcov, cyklistov, ale najmä detí a mamičiek s kočíkmi. Počet áut tiež nie je najmenší, nakoľko ide o jednu z viac vyťažených spojovacích ciest sídliska Hliny a Solinky a v oblasti sa tiež nachádza škôlka aj malá športová hala.

Poškodenie spomaľovačov je v každom prípade rovnaké. Chýbajú vždy len tie časti, vďaka ktorým je možné prejsť s autom plynule bez zastavenia. Vodiči preto jazdia cez medzery a nespomaľujú. Problémom je aj to, že tieto medzery sa nachádzajú v strede vozovky a nie v jazdných pruhoch. Neraz sa preto stalo, že sa protiidúce autá takmer zrazili.

Najčastejšie opravy realizovalo mesto v roku 2017, kedy muselo chýbajúce časti doplniť trikrát. Celková cena za doplnenie chýbajúcich častí sa vtedy vyšplhala na sumu 671,64 € bez DPH. V ďalších rokoch sa preto oprava nerealizovala častejšie ako jedenkrát. V súčasnosti sú spomaľovacie prahy opäť poškodené a prejazd áut je možný bez spomalenia.


Polícia eviduje na ulici Alexandra Rudnaya viacero škodových udalostí aj dopravných nehôd. Vedenie mesta Žilina sa preto rozhodlo, že nateraz opravu nevykoná, ale pristúpi k vybudovaniu takého zariadenia, ktoré už nebude možné poškodiť. 

„V tomto roku momentálne už neplánujeme dopĺňať chýbajúce časti spomaľovacích prahov. Budúci rok máme však v pláne v tejto lokalite vybudovať stavebne spomaľovacie prahy,“ potvrdila hovorkyňa Barbora Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu