FOTO: 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline bude mať nového veliteľa, od augusta ním bude Pavol Šebík


FOTO: 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline bude mať nového veliteľa, od augusta ním bude Pavol Šebík
Galéria: 32 fotiek
Foto: Nový veliteľ 5.PŠU Pavol Šebík, v pozadí končiaci Miroslav Gardlo.

Prvým augustovým dňom nahradí súčasného veliteľa elitného útvaru Miroslava Gardla jeho doterajší zástupca Pavol Šebík, funkciu mu dnes za účasti náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniela Zmeka, predstaviteľov armády, zástupcov zahraničných spojeneckých vojsk aj predstaviteľov miestnej samosprávy, odovzdal na slávnostnom nástupe v priestoroch kasární.

Miroslav Gardlo končí na pozícii po dva a pol roku od nástupu, ďalej mal by pôsobiť na poste poradcu pre veliteľa špeciálnych operácií NATO v Európe. 

„Vo februári 2017 som z tohto miesta ďakoval za dôveru vtedajšiemu náčelníkovi generálneho štábu. Sľúbil som, že vynaložím všetko úsilie, všetky moje vedomosti a dovtedajšie skúsenosti na to, aby bola zachovaná kontinuita rozvoja všetkých spôsobilostí útvaru špeciálnych síl. Môj sľub som naplnil. Pred dva a pol rokom som z tohto miesta pri prebraní útvaru povedal to isté, čo hovorím dnes - útvar je vo výbornej kondícii,“ dodal v príhovore Gardlo.

Odchádzajúceho veliteľa nahradí jeho doterajší zástupca

Kolegom a podriadeným zaželal odchádzajúci veliteľ to, aby mali naďalej veľmi dobré podmienky a nepoľavili vo svojom úsilí. Nástupcovi Pavlovi Šebíkovi poďakoval za podporu a pomoc počas pôsobenia vo funkcii jeho zástupcu.

Doterajší zástupca bol jedným z kandidátov na obsadenie postov v novovzniknutom Veliteľstve síl pre špeciálne operácie, aj v záujme kontinuity však prevezme veliteľstvo nad elitnou jednotkou, ktorá sídli v Žiline. Gardlo pripomenul, že výmenou na veliacich postov dochádza aj k zmene generácií:

„Prajem ti, aby ti tento výnimočný kolektív pluku bol spoľahlivým nástrojom pre plnenie zodpovedných úloh aspoň tak, ako to bolo v mojom prípade. Velenie pluku, to sú aj zástupca veliteľa a náčelník štábu útvaru. Spolu s novým veliteľom sa tak vo velení stretávajú mladé pušky, ktoré máte veľmi dobre nabité. Všetci traja máte skúsenosti a odborné vedomosti k tomu, aby ste v trojici, reprezentujúcej novú generáciu, úspešné plnili najnáročnejšie úlohy pred pluk postavené,“ dodal končiaci veliteľ.  

Nastupujúcemu veleniu pluku zaželal veľa tvorivého myslenia, správnych rozhodnutí a všestrannú podporu podriadených. Na záver pozdravil kolegov zo zahraničných jednotiek, poďakoval im za spoluprácu a náčelníkovi generálneho štábu za dôveru pri obsadení do významnej funkcie v NATO.



Nastupujúci veliteľ odkázal príslušníkom, že od prvého augusta majú spolu pred sebou výzvu udržať vlajkovú loď slovenských ozbrojených síl na čelných pozíciach domáceho aj globálneho diania. 

„Svet síl pre špeciálne operácie nie je o jednotlivcoch a hodnostiach, je o tímovom duchu, zodpovednosti, rešpekte a o priateľstve. Ja sa budem snažiť držať túto komunitu vybraných profesionálov na vlne, ktorá nás bude spoločne niesť k úspechu, pocitu sebarealizácie a hrdosti na to, že sme príslušníkmi piateho pluku síl pre špeciálne operácie a príslušníkmi ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ uviedol Šebík. 


Prítomní si zároveň pietnou spomienkou uctili pamiatku Patrika Fraštiu a Edmunda Makovníka, dvoch príslušníkov pluku, ktorí prišli o život v Afganistane pri samovražednom útoku na vojenský konvoj mimo základne spojeneckých síl.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu