Medzinárodné Letisko Jasná na Liptove už vybavuje aj lety z a do tretích krajín


Foto: Medzinárodné Letisko Jasná na Liptove už vybavuje aj lety z a do tretích krajín Foto: Finančná správa

Colný úrad Žilina dnes 17. júla informoval, že už viac ako 2 týždne môžu pristávať alebo odlietať lietadlá z a do tretích krajín aj na medzinárodnom Letisku Jasná na Liptove. Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina tu kontrolujú ich batožinu a prepravovaný tovar. Letisko Jasná je od júla tohto roka už druhým medzinárodným letiskom v Žilinskom kraji určeným na cestovanie nielen v rámci Európskej únie, ale tiež z alebo do tretích krajín.

Pre cestujúcich to prináša väčší výber zahraničných cieľov a zároveň novinku v tom, že si musia dať pozor na to, čo zbalia do kufra pred odletom do tretích štátov. Tam musia zase s opatrnosťou nakupovať predmety, ktoré sú vyrobené z chránených živočíchov, či majú kultúrny charakter, alebo ide o kozmetické a výživové doplnky, alkohol typický pre danú krajinu a pod.

Platia totiž určité pravidlá na to, čo si môžu priviesť domov. Viaceré predmety teda podliehajú obmedzeniam alebo zákazom a pri colnej kontrole, ktorej budú na letisku cestujúci podrobení, môžu spôsobiť problémy. Taktiež, ak prepravujú minimálne 10 000 eur, majú povinnosť to ohlásiť.

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina sú a budú na letisku pri každom prílete z tretích krajín a odlete mimo Európskej únie a zameriavať sa budú aj na kontrolu zbraní a streliva, drog a prekurzorov a falzifikátov. V Žilinskom kraji takto pôsobia aj na letisku v Dolnom Hričove, kde doteraz robili prehliadky batožiny u osôb, ktoré leteli prevažne na dovolenky alebo pracovné stretnutia. V minulom roku väčšie pochybenia nezistili.

Cestujúci sa môžu poradiť s príslušníkmi z finančnej správy z Colného úradu Žilina o podmienkach na dovoz a vývoz, najmä ak sa chystajú prepravovať napríklad zvieratá, výrobky z chránených živočíchov, mäsové a mliečne výrobky, tabak, cigarety a alkohol. Všetky potrebné informácie na túto tému nájdu aj na portáli finančnej správy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Finančná správa