Tip na výlet: V obci pri Ružomberku sa nachádza 13 metrov vysoký Lúčanský vodopád s modrou vodou


Foto: Tip na výlet: V obci pri Ružomberku sa nachádza 13 metrov vysoký Lúčanský vodopád s modrou vodou

Mnohí obyvatelia Žilinského kraja ani len netušia, akým unikátom sa môže pochváliť obec Lúčky v okrese Ružomberok. To, čo ju robí jedinečnou, je takmer 13 metrový vodopád nachádzajúci sa priamo uprostred obce. Patrí medzi 5 vodopádov na Slovensku, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku.

Lúčanský vodopád je kaskádovitý a padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka. Podložie sfarbuje vodu do veľmi peknej bledomodrej farby, vďaka čomu je toto miesto neobyčajne krásne a fotogenické. Počas letných mesiacov sa dá navyše jazierko pod vodopádom využiť na kúpanie, to je však len na vlastnú zodpovednosť. Voda je veľmi čistá a pochádza z termálnych prameňov v kúpeľoch. 

K vodopádu sa môžete pohodlne doviezť autom, v jeho blízkosti sa totiž nachádza malé parkovisko. Keďže ide o nenáročnú lokalitu na prístup, taktiež môžete podniknúť aj cyklovýlet.


V okolí jazierka sa nachádza malý park s lavičkami, vhodný na posedenie a obdivovanie vodopádu. Mierne strmé chodníčky umožňujú návštevníkom vidieť potok aj priamo z miesta, odkiaľ padá dole. 


Jazierko pod vodopádom


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu