Ministerstvo zaviedlo zmeny na STK, kontroly sú prísnejšie, upozornenie príde 60 dní vopred


Foto: Ministerstvo zaviedlo zmeny na STK, kontroly sú prísnejšie, upozornenie príde 60 dní vopred Foto: ilustračné

Ministerstvo dopravy a výstavby informovalo o zmenách na staniciach STK od mája 2019, kde po novom pribudli ďalšie monitorovacie zariadenia. V praxi to znamená, že kontroly sa budú robiť poctivejšie a na cestách budú jazdiť bezpečnejšie autá. Sprísnenie technickej a emisnej kontroly však skomplikuje život mnohým motoristom. Tým už nepomôže ani úplatok či známosť.

Už počas prvých dní neprešli na Slovensku cez kontroly tisíce áut. Problémové bývajú práve staršie vozidlá, ktorých stále jazdí po našich cestách veľké množstvo. 

Nové kamery dôkladne zaznamenávajú priebeh kontroly a technici tiež musia fotograficky zaznamenávať vozidlo na viacerých stanoviskách. V minulosti sa vyhotovila fotografia len pri príchode a odchode. Kvôli novým pravidlám sa o niečo viac predĺži čas, ktorý motoristi strávia na kontrole.


Motoristi, ktorí využívajú portál Jednotného informačného systému v cestnej doprave (JISCD), majú k dispozícii možnosť zasielania upozornení o končiacej sa technickej a emisnej kontrole.

Zmeny na STK sa dotkli aj týchto notifikácií, po novom budú odosielané najskôr 60 dní a následne 30 dní pred uplynutím platnosti kontrol. Tieto lehoty zabezpečia, že o končiacej STK bude každý informovaný v dostatočnom predstihu. 

Upozornenie sa zasiela formou SMS správy alebo emailom, prípadne obomi spôsobmi naraz. Prihlásenie do systému sa realizuje zadaním evidenčného čísla vozidla a čísla veľkého technického preukazu na internetovej stránke www.jiscd.sk. Následne je potrebné zadať telefónne číslo a emailovú adresu. Údaje sa dajú kedykoľvek zmeniť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: MINDOP