V súťaži o najlepšie knihy na Hornom Považí víťazili monografie


Foto: V súťaži o najlepšie knihy na Hornom Považí víťazili monografie Foto: Riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková. Zdroj: KKZA

Už po trinástykrát sa pri príležitosti Svetového dňa knihy a autorských práv v Krajskej knižnici v Žiline, v inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2018. Tento rok bolo do súťaže nominovaných až  6 monografií obcí.

Titul Kniha Horného Považia 2018 v kategórii odborná literatúra získala monografia obce Divinka a Lalinok, ktorú  zostavili: Marek Sobola, Jozef Jaroš, Jozef Švaňa, Michal Krško. Publikácia získala 2 030 hlasov.

Prvýkrát v takejto ucelenej vedeckej, historickej a prírodovednej forme vychádza publikácia viacerých autorov o obciach Divinka a Lalinok. Je doplnená bohatým fotografickým materiálom a ilustráciami Akad. mal. Stanislava Lajdu.

V kategórii beletria titul získala kniha Zlatá brána. Povesti a rozprávky z Horného Považia autora Jána Moravca s počtom hlasov 467. Kniha obsahuje 21 povestí a rozprávok z okolia Žiliny, Rajca a Bytče. V závere publikácie je priložená mapka zachytávajúca lokality, kde sa príbehy odohrávajú.   

Na druhom mieste v kategórii odborná literatúra sa umiestnila monografia Rajecká dolina autorov Františka Kalesného,  Miloslava Smatanu, Jána Jasenovca a Radomíra Blažeka s počtom 177 hlasov a tretie miesto s počtom 135 hlasov získala monografia Predmier. Obec so symbolom mestských brán zostavovateľky Viery Praženicovej. 


V kategórii beletria s počtom hlasov 411 získala druhé miesto kniha Príbehy z prameňa autorky Kataríny Mikolášovej a tretie miesto kniha Zveroši s počtom hlasov 91, ktorej autormi sú Linda a Peter Dlhopolčekovci.

Katarína Mikolášová, Katarína Šušoliaková – riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline. Zdroj: KKZA

Do súťaže bolo v tomto ročníku nominovaných 67 knižných titulov, ktoré sú späté s regiónom  Horné  Považie témou alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Do hlasovania sa zapojilo 4 359 hlasujúcich. V kategórii odborná literatúra bolo udelených 2921 hlasov a v kategórii beletria 1438 hlasov.

Na slávnostnom vyhodnotení súťaže boli z hlasujúcich vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí získali vecné ceny, predplatné periodika My Žilinské noviny a čitateľský preukaz Krajskej knižnice v Žiline na jeden rok. Autorom víťazných kníh Krajská knižnica v Žiline ponúkla spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií širokej verejnosti na pôde knižnice.

Obdoba čitateľskej súťaže prebieha aj v ostatných regionálnych knižniciach Žilinského   samosprávneho kraja. Z víťazných publikácií  bude zostavená výstava, ktorá bude postupne putovať po všetkých regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mgr. Ivana Jančulová, Krajská knižnica v Žiline