Žilinská nemocnica podala trestné oznámenie, pacient zaútočil na sanitárku urgentného príjmu


Foto: Žilinská nemocnica podala trestné oznámenie, pacient zaútočil na sanitárku urgentného príjmu

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podala cestou Okresnej prokuratúry Žilina oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu. Dopustiť sa ho mal pacient privezený na urgentný príjem, ktorý verbálne a neskôr aj fyzicky napadol sanitárku urgentného príjmu.

„Pacienta k nám priviezla sanitka a napriek tomu, že už od začiatku bol veľmi agresívny a nespolupracoval, zdravotníci robili maximum, aby mu mohli ošetriť jeho zranenie,“ vysvetlil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

Podľa jeho slov muž vulgárne napádal prítomných zamestnancov nemocnice a následne päsťou udrel sanitárku pod oko. V priebehu čakania na privolanú policajnú hliadku pacient naďalej z lôžka pokračoval vo verbálnych útokoch i na ostatných prítomných ľudí na urgentnom príjme a podarilo sa mu uvoľniť ochrannú fixáciu jeho dolných končatín.

Pri ďalšej snahe sanitárky situáciu upokojiť ju dotyčný muž kopol do ramena silou, ktorá ju odhodila do priľahlých dverí. Ako uviedol generálny riaditeľ FNsP, bohužiaľ, nejde o ojedinelý prípad.

„Naši zdravotníci pracujú na urgentnom príjme pod veľkým tlakom, v náročných podmienkach, kedy sú pravidelne slovne napádaní a čo je horšie, i fyzicky. Ide predovšetkým o sociálne slabších pacientov, bezdomovcov, opitých ľudí, ktorí nepoznajú mieru a útočia na svoje okolie. A keďže u nás úplne absentujú záchytky, v noci, cez víkendy, sviatky sú na urgente ako doma,“ zdôraznil I. Stalmašek.


Sanitár, sestra či lekár sa tak v snahe pomôcť stáva často terčom vulgárnych nadávok, vyhrážok alebo dokonca násilia. V takýchto prípadoch je na urgentný príjem okamžite privolaná polícia, ktorá pomáha zdravotníkom pri starostlivosti o pacienta. „Ten však väčšinou ostáva na expektačnom lôžku, takže pracovníci sú stále obozretní a okrem stráženia jeho životných funkcií, musia strážiť aj svoje vlastné zdravie,“ doplnil generálny riaditeľ.

V súvislosti s problémom na urgentnom príjme pripomína nemocnica aj blížiace sa veľkonočné sviatky

„Vlani sme na urgente ošetrili od Veľkého piatka do Veľkonočného pondelka viac ako 400 pacientov a opäť sme bojovali s alkoholom, no nielen u dospelých. Situácia je neúnosná a naši zdravotníci nemôžu neustále suplovať chýbajúce záchytky na úkor ich psychického a fyzického zdravia,“ uzavrel I. Stalmašek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina