Šarkan nádeje Martina Smatanu premietli v Makovického dome v Žiline


Foto: Šarkan nádeje Martina Smatanu premietli v Makovického dome v Žiline Foto: Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Šarkan je animovaný film o pohľade dieťaťa  na starnúceho deda, na smrť, vysporiadanie sa so stratou milovanej osoby. Film sme vyvíjali veľmi dlho, bolo pre nás náročné, ale veľmi podstatné, do filmu o smrti vložiť veselosť, perspektívu a nakoniec nádej,“ približuje filmový režisér Martin Smatana ťažkú úlohu predstaviť túto tému vnímaniu malého diváka. Šarkan je jedným zo 16 filmových diel, ktoré porota filmového festivalu Berlinale 2019 vybrala z 2 600 prihlásených filmov.

Bolo to trošku smutné, ale hlavne dosť veselé“,  reagovala jedna z mladých návštevníčok po skončení premietania Šarkana. Žilinská premiéra filmu sa uskutočnila 8. apríla 2019 v podkroví Makovického domu zaplneného do posledného miesta. Žilinský rodák, absolvent bratislavskej VŠMU a pražskej FAMU predstavil dva filmy: Rosso Papavero a Šarkan, a taktiež film o filme - nahliadnutie do zákulisia výroby animovaného filmu.

„Páči sa mi, že je to vyrobené ručne a všetko čo je vidno vo filme aj skutočne existuje, dá sa chytiť do ruky, vidieť z akých je to materiálov. Animácia ma veľmi zaujíma a dnešné predstavenie je pre mňa ďalšou veľkou inšpiráciou“, hovorí mladá diváčka.


Film Rosso Papavero je snovým predstavením kočovného cirkusu.  Zachytáva príbeh chlapca, ktorého realitu transformuje práve jeho fantázia. Nie je to klasický typ príbehu s jasným posolstvom. Dôraz kladie na jemnosť, nevinnosť, čaro zlomového okamihu. „Nechávam priestor pre diváka, aby si v diele spojil asociácie zo svojho života, detské okamihy očakávania, zvedavosti, slepej dôvery a schopnosti odovzdať sa svojej fantázii“, vysvetľuje režisér.

Rosso Papavero sa premietal na viac ako 150- tich svetových festivaloch a získal 14 medzinárodných ocenení. Šarkan dostal Cenu diváka na festivale Febiofest a pozvanie na ďalšie známe festivaly do Annecy, Belfastu, Stuttgartu či Jerevanu.

Premietanie uvedených filmov spojené s diskusiou s ich autorom sa konalo aj 9. apríla 2019 na Základnej škole sv. Gorazda v Žiline za účasti žiakov 4. ročníka. Hlavným organizátorom podujatí bolo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Miroslav Smatana, KKS v Žiline