Cesty v Žilinskom kraji po zime čistia, župa získala aj pôžičku 15 miliónov eur od ministerstva


Foto: Cesty v Žilinskom kraji po zime čistia, župa získala aj pôžičku 15 miliónov eur od ministerstva Foto: Žilinský samosprávny kraj

Posypové stroje vystriedali zametače. Po zimnej sezóne začalo veľké jarné upratovanie na cestách v Žilinskom kraji. Práce by mali byť ukončené do konca apríla.

Každoročne po zimnej údržbe začína Správa ciest ŽSK s čistením ciest. Posypové stroje, či odhŕňače v teréne naplno nahradili zametacie stroje a vysávače. V niektorých okresoch sa začalo s upratovaním vzhľadom na priaznivé počasie už v polovici marca, inde o pár dní neskôr. Čistia sa mosty, odstavné plochy, či odpočívadlá, upravujú sa krajnice ciest.

Od nánosov posypového materiálu zo zimnej údržby sa čistia aj autobusové otočky v obciach, ale i križovatky, či odvodňovacie zariadenia (priekopy, rigóly). Likviduje sa opílené krovie a konáre stromov. Predpokladá sa, že sa práce ukončia do konca mesiaca. 

Na niektorých úsekoch sa dopĺňa zvislé dopravné značenie a opravujú sa výtlky. Postupne sa začína i s veľkoplošnou opravou vozoviek. Niekde sa pokračuje v prácach z minulého roka, inde začínajú nové opravy. Aktuálne sa asfaltuje na ceste v obciach Divinka a Divina, v Zástraní, ale aj medzi obcami Terchová a Horná Tižina.


Nový asfaltový koberec pribudne na dvoch úsekoch aj medzi Makovom a Čadcou a v obci Čadečka. Práce začínajú aj na Turci, kde sa bude v týchto dňoch opravovať cesta medzi obcami Háj – Čremošné a potom v obciach Benice-Ležiachov a Slovenské Pravno-Kaľamenová.

Zdroj: ŽSK

Na rozsiahlejšie opravy ciest a mostov bude župa čerpať financie okrem vlastného rozpočtu a eurofondov aj peniaze z bezúročnej návratnej pôžičky od ministerstva financií. Vláda schválila návratnú pomoc pre Žilinskú župu vo výške 15-miliónov eur na rokovaní tento týždeň.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja spravuje takmer 1427 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a 786 mostov. Na objednávku Slovenskej správy ciest opravuje a čistí aj niektoré úseky ciest prvej triedy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj