ROZHOVOR: Ako sa dá účinne zabezpečiť auto proti krádeži?


Foto: ROZHOVOR: Ako sa dá účinne zabezpečiť auto proti krádeži?

V posledných rokoch sú krádeže osobných automobilov na Slovensku čoraz viac diskutovanou témou. Ukradnuté autá smerujú buď na ďalší predaj do zahraničia, alebo sú postupne rozobraté a rozpredané na náhradné diely. V niektorých prípadoch sa odcudzené auto podarí nájsť, inokedy sa s ním majiteľ musí definitívne rozlúčiť.

Máte prehľad, na ktoré značky a modely sa zlodeji najviac zameriavajú a viete ako sa proti krádeži brániť? Najväčší záujem je o modely koncernových značiek ako napríklad Škoda Octavia či Superb, Volkswagen Golf a Passat, prípadne Audi A6.

V prípade dodávok miznú najviac modely Peugeot Boxer, Fiat Ducato či Citröen Jumper. Naopak, najmenší záujem majú zlodeji o kórejské značky. Z hľadiska farby vozidla sú najviac ohrozené predovšetkým autá vo farbách ako strieborná, sivá, čierna a biela.

Na tému účinného zabezpečenia auta proti krádeži sme sa zhovárali s odborníkom, ktorý sa zaoberá montážou zabezpečovacích zariadení už takmer 13 rokov. Odpovedať na otázky bude Richard Rosner, špecialista na mechanicko-elektronický systém ZEDER pre oblasť Žilina.

Ako sa dá účinne ochrániť auto pred krádežou?

Pre zlodejov je v dnešnej dobe veľmi jednoduché prekonať bežné zabezpečenie auta, ktoré ponúka výrobca. V niektorých prípadoch dokážu auto odomknúť a naštartovať bez poškodenia doslova do niekoľkých sekúnd. Ak je aj v aute nainštalovaný alarm, nič to pre nich neznamená. Skúsení zlodeji využívajú rôzne skenery, čítačky a diagnostické prístroje. Ľahko a rýchlo dokážu načítať frekvenciu kľúča auta a alarm veľmi jednoducho vypnúť. Niektoré autá majú aj GPS zariadenie na sledovanie, zlodeji však používajú rušičku a zabránia vysielaniu signálu. A tým pádom aj nájdeniu auta.

Z uvedených dôvodov je vhodné doplniť štandardné zabezpečenie napríklad mechanickým, ktoré zabráni zlodejom s autom odísť. Práve na to slúži systém ZEDER s unikátnym zámkom, navrhnutým tak, aby do neho okrem originálneho kľúča nebolo možné zasunúť žiadny iný predmet alebo použiť špeciálne náradie pre vlámanie.

Úrad boja proti organizovanej kriminalite eviduje doteraz 173 neúspešných pokusov o odcudzenie motorového vozidla, v ktorom sa páchateľom systém ZEDER nepodarilo prekonať.

V čom spočíva princíp systému ZEDER?

Princíp systému ZEDER je v zamedzení otáčaniu volantu pri pohybe vozidla. Jedinečným ho robí to, že keď sa natrvalo umiestní na tyč riadenia, nedovolí otáčanie volantom a tým ani kolesami. Aj keď je zlodej akokoľvek šikovný a zručný, musel by najskôr demontovať airbag, volant, viaceré kryty, káble, mnoho skrutiek zaliatych tekutým kovom a následne vybrať celú tyč riadenia a vložiť novú.

Tú by si ale musel doniesť so sebou a všetko potom opätovne vrátiť do pôvodného stavu. Je to tak časovo náročné, že pre zlodeja sa vozidlo so systémom ZEDER stáva nezaujímavé. Dôležité je aj to, že pri všetkých krokoch pri demontáži systému ZEDER musia byť počas celej doby dvere vozidla úplne otvorené, čo by zlodejom pri pokuse o odcudzenie určite sťažilo situáciu. K ZEDERU totiž iná cesta nevedie.

Rovnako je nemožné ho zničiť zahrievaním vysokými teplotami a taktiež prudkým schladením tekutým dusíkom.


Akceptujú toto zabezpečenie aj poisťovne?

ZEDER ako mechanicko-elektronický systém - pevne spojený s vozidlom, je plne uznávaný viacerými slovenskými poisťovňami. Jedna nemenovaná popredná poisťovňa si dokonca všetky svoje vozidlá zabezpečuje výlučne týmto systémom.

Navyše, ZEDERLOCK je testovaný po celom svete a bol napríklad preverený aj v Európskom patentovom úrade a v TÜV SÜD a ako jediný získal od štátneho Strojárenského skúšobného ústavu Certifikát pre najvyššiu bezpečnostnú triedu RC 4. Vďaka tomu spĺňa všetky bezpečnostné normy a je schválený Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky.

Ako sa odlišuje kľúč ZEDERU od bežných kľúčov?

Vstup do vložky je vyrobený takým spôsobom, že okrem špeciálneho dutého kľúča, vyvinutého len pre systém ZEDER, sa do nej nedostane ani skrutkovač, vrták, tzv. lámač ani iné nástroje. Ako som už spomínal, neúčinný je aj tekutý dusík. Pri testoch zmraziť zámok sa otočný mechanizmus poškodil tak, že tyč riadenia sa po použití kľúča ani po silných úderoch neuvoľnila.

Ovplyvňuje tento zabezpečovací systém bezpečnosť počas jazdy vozidlom?

Firma ZEDER v tomto prípade kládla veľký dôraz na bezpečnosť počas jazdy, nakoľko je zo všetkého najdôležitejšia. V systéme je zakomponovaných viac poistných prvkov od elektronických až po mechanické. Pokiaľ je systém v uzamknutom stave, vozidlo nie je možné naštartovať.

Náhodnému uzamknutiu počas jazdy zasa bráni silná pružina a samotná zvislá poloha umiestnenia systému. To, že systém je skutočne bezpečný, potvrdzujú certifikáty platné pre celú Európsku úniu. ZEDER má certifikát kvality ISSO 9001:2000.

Aká je náročnosť montáže tohto systému a koľko stojí?

Montáž zabezpečovacieho systému ZEDER trvá približne 1 až 3 hodiny, v závislosti od typu a prevedenia vozidla, do ktorého je montovaný. Cena za montáž je v súčasnosti 330 €. Pochopiteľne platí naň 24-mesačná záruka, po ktorej uplynutí poskytujeme prípadný pozáručný servis.

Systém po montáži nijako nezasahuje do interiéru vozidla. Fotografie z vybraných modelov si môžete prezrieť na stránke http://zeder-zilina.sk/.

Za zabezpečovacím systémom stoja profesionálni zlodeji áut zo Srbska

Systém ZEDER pochádza zo Srbska a na jeho vývoji sa rozhodujúcou mierou podieľali ľudia nad mieru “povolaní” - profesionálni zlodeji áut. Vďaka relatívne nízkej cene zariadenia, v porovnaní s cenou vozidla, rastie počet vodičov, ktorí chcú svoj majetok chrániť.

Ak chcete zistiť vaše možnosti zabezpečenia vozidla alebo máte otázky, kontaktujte autorizovaného technika v Žiline Richarda Rosnera na čísle 0907 833 895. Pre oblasť Žilina a širšie okolie sa vykonáva montáž zabezpečenia ZEDER v mestskej časti Rosinky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR ZEDER Žilina