Prezident Kiska chválil Žilinskú univerzitu počas návštevy


Foto: Prezident Kiska chválil Žilinskú univerzitu počas návštevy

V pondelok 8. decembra navštívil prezident Andrej Kiska Žilinskú univerzitu, o ktorej sa vyjadril, že podľa neho produkuje skutočných odborníkov. Kiska dodal, že pre neho je diskusia o školstve absolútnou prioritou a taktiež vyjadril obavy, že vysoké školstvo u nás je zamerané viac na kvantitu ako kvalitu uchádzačov.

“Presne také školy, kde každý absolvent bude mať svoje miesto, kde bude zhánka po ich absolventoch, takéto školy potrebujeme. Takže som sa prišiel porozprávať o tom, ako sa to tejto škole podarilo dosiahnuť. A ako tento model možno zobrať aj na iné školy a čo treba v školstve urobiť a zmeniť,” vyjadril svoj názor slovenský prezident.

“Predovšetkým sme diskutovali o budúcnosti školstva. Základného, stredného aj vysokého, lebo je to celá reťaz a samozrejme aj o uplatniteľnosti absolventov. Prediskutovali sme nielen otázky financovania, ale skôr zmyslu a spôsobu vzdelávania. Ako prepojiť s praxou univerzity, pedagógov, študentov, aj inovačné a kreatívne aktivity,” uviedla rektorka univerzity Tatiana Čorejová.

Problémom sú aj zastarané osnovy

Ako ďalšie problémy problém, ktorý prezident v diskusii so študentmi zdôraznil, vníma zastarané osnovy školstva, nedostatočný výskum a zainteresovanosť vedy v procese vzdelávanie či slabé podmienky pre pedagógov. Tieto problémy pretrvávajú dlhú dobu a neriešia sa.

“To nie je novinka, ale treba začať pracovať na tom, aby sa podmienky zmenili. Kvalitné školstvo musí mať špičkový výskum a podmienky pre mladých ľudí. Svetové Slovensko potrebuje vzdelaných kvalifikovaných ľudí a inovatívnu ekonomiku,” dodal prezident.

Žilinskú univerzitu prezident pochválil

“Pred vašou musím dať skutočne klobúk dole. Ale máme mnoho vysokých škôl, ktoré vyslovene produkujú skladníkov v Nemecku, Írsku alebo nezamestnaných. Treba prepracovať osnovy a prepojiť vysoké školy s praxou. Napriek kritike školstva ma stále príjemne prekvapuje, že máme aj špičkové školy, pedagógov a žiakov,” ukončil svoj deň na Žilinskej univerzite prezident Andrej Kiska.

zdroj: TASR
foto: Facebook


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu