Klub bezmotorového lietania v Martine: Keď počasie dovolí, môžete sa ísť pozrieť aj na Dunaj a späť


Foto:  Klub bezmotorového lietania v Martine: Keď počasie dovolí, môžete sa ísť pozrieť aj na Dunaj a späť
Galéria: 11 fotiek
Foto: Pohľad na Žilinu v vetroňa. Zdroj: SGC Martin

Piloti z klubu SGC Martin ( Slovak Gliding Centre), ktorí sa venujú bezmotorovému lietaniu, vydali pred niekoľkými dňami video z uplynulej sezóny. To zachytáva lietanie prevažne juniorov a jedného z inštruktorov, ktorí učia pilotov tomuto športu a rozvíjať sa správnym smerom. Klub sídli v srdci Turca v blízkej časti Martina Tomčany.

„Lietame na lietadlách Std. Cirrus, ASW19 - tieto vetrone majú 15 metrové rozpätie krídel a dosahujú maximálnu rýchlosť cez 200km/h. Sezóna bezmotorového športového lietania začína väčšinou v marci alebo na prelome s aprílom keď prichádza skorá jar a môžme využívať počasie na naše prelety po Slovensku,“ uvádza Samuel Posluch, jeden z pilotov SGC Martin.

Ideálne počasie skorej jari dovoľuje vďaka klimatickým podmienkam prelet z letiska v Martine až na Lomnický štít, celé Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Malú Fatru, Krivánsku alebo Veľkú Fatru. Dosiahnuť sa dá aj juh Slovenska. Ak to počasie dovolí, na vetroňoch sa môžete ísť pozrieť zo vzduchu aj na Dunaj a späť.

„Medzi najkrajšie lokality pre bezmotorové lietanie považujem kopcovitý terén a to Javorníky, Mala Fatra, oblasť Oravy, Veľká Fatra. Ďalej samozrejme Vysoké a Nízke tatry. Slovensko má rozmanitý terén, takže je to lietanie veľmi pestré. Najďalej z nášho klubu sme sa dostali na maďarské hranice ku Komárnu, alebo na východ - Lomnický štít,“ dodáva Samuel. 


Lety trvajú v priemere tri hodiny, avšak aj trvanie je vysoko individuálne. Závisí najmä od počasia alebo dĺžky trate a takisto pilota Najdlhšie prelety môžu prekročiť hranicu trvania piatich hodín.  

Video, ktoré zachytáva sezónu bezmotorového lietania v klube SGC MARTIN 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu