Falošnú zbierku v Žiline realizujú aj mladé ženy, neprispievajte bez viditeľne označenej pokladničky


Foto: Falošnú zbierku v Žiline realizujú aj mladé ženy, neprispievajte bez viditeľne označenej pokladničky Foto: čitateľka

V pondelok sme informovali o falošnej zbierke na “podporu” hluchonemých, ktorá sa v uliciach Žiliny aj iných veľkých miest opakuje v pravidelných intervaloch. Podvodníci využívajú takmer rovnakú vizuálnu pomôcku v podobe papiera s logami, na ktorom sú vytlačené údajné sumy predošlých darcov. Na papieri sa zväčša nachádza slovenská vlajka, znak invalidov a akési neidentifikovateľné logo.

Vyberači zväčša pochádzajú z niektorej z krajín východnej Európy, podľa skúseností našich čitateľov však pomerne dobre rozumejú aj slovenským výrazom. Mnohí z vyberačov navyše vedia rozprávať, čo by nutne nemuselo znamenať podvod, keďže zbierku pre hluchonemých by mohli realizovať aj osoby bez tohto postihnutia. Podvod však prezradí aj spôsob, akým realizujú výber finančných prostriedkov.

Ten je v rozpore so zákonom č. 162/2014 Z.z. o verejných zbierkach a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podvodníci nemajú pokladničky, ktoré by boli označené registrovaným číslom. Zbierka musí byť zverejnená aj v registri verejných zbierok a pokladnica zabezpečená proti násilnému otvoreniu. Vyberači v Žiline pre údajných hluchonemých však peniaze zbierajú vo vlastnom vrecku, kde pravdepodobne aj ostanú a nedostanú sa tak tam, kde by údajne mali. 

„Pri zbierke vykonávanej zbieraním do stacionárnych pokladničiek alebo do prenosných pokladničiek, je právnická osoba povinná zabezpečiť pokladničky proti násilnému otvoreniu a proti odcudzeniu vložených príspevkov; označiť pokladničku názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku, nápisom „Verejná zbierka“, registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok. Ak je viac pokladničiek, uvedie sa aj evidenčné číslo pokladničky,“ spresňuje Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu