Redakčný test: Mazda 6 Wagon - Opäť dokonalejšia


Foto: Redakčný test: Mazda 6 Wagon - Opäť dokonalejšia
Galéria: 55 fotiek

Značka Mazda si sympatie mnohých získava najmä pre svoju odvahu. Odvahu ísť aj v dnešnej globálnej dobe doslova hlavou proti múru. Dnes totiž ako jedna z posledných automobiliek patrí do kategórie nezávislých výrobcov. Nepatrí teda do žiadneho koncernu so zdieľanou technikou. Japonci asi aj preto robia mnohé veci inak, takpovediac po svojom.

Táto „odvaha“ prináša želané ovocie v podobe stále narastajúceho záujmu o vozidlá „Made in Mazda“. Azda najznámejšou filozofiou je odmietavé stanovisko k maloobjemovým prepĺňaným motorizáciám. Typickým dôkazom spomenutého je náš aktuálny test. Skutočne si nespomínam, kedy naposledy som mal tú česť testovať model strednej triedy, mimo Mazda 6, ktorý by poháňal atmosférický 4-valec s objemom 2,5 litra!

Mazda skrátka pôsobí medzi ostatnou konkurenciou ako nostalgické zjavenie a zároveň ako veľké lákadlo. Motor ale nie je hlavným dôvodom, prečo Mazda 6 zaparkovala v našej redakčnej garáži. Tým skutočným dôvodom je citeľný facelift, ktorý vlajková loď značky Mazda prednedávnom podstúpila. Nový model Mazda 6 Wagon s atmosférickou zážihovou motorizáciou 2,5 Skyactiv G, v kombinácii so 6 stupňovou automatickou prevodovkou a špičkovej výbave Revolution TOP, nám na test zapožičala spoločnosť ALTERIA MOTOR, s.r.o., autorizovaný predajca vozidiel Mazda v našom regióne.

História modelu Mazda 6 sa začala písať už v roku 2002. V tých časoch šlo o nástupcu modelového radu Mazda 626. Aktuálna tretia generácia je v predaji už od roku 2012. Napriek tomu sa do dôchodku ešte nechystá. Nie je nato ani žiadny dôvod. Model s dizajnom Kodo a technológiami Skyactiv možno s určitosťou označiť ako nadčasový. Inými slovami, „šestka“ výrazne predbehla svoju dobu a aj dnes sa bezpochyby radí medzi najatraktívnejších zástupcov v strednej triede. Samozrejme, ani Mazda nezaspala na vavrínoch a svoju vlajkovú loď priebežne citeľne vylepšuje.

Galéria: 55 fotiek

Nová Mazda 6 po celkovo už tretom facelifte, sa verejnosti po prvý krát ukázala v decembri minulého roka, na autosalóne v Los Angeles. Na našom trhu sa nový model pritom objavil ešte len pred pár týždňami. Filozofia podstúpených modernizácii je pritom veľmi jasná a čitateľná. Model Mazda 6 sa čoraz viac približuje k prémiovému segmentu. K zmenám dizajnu a interiéru sa podrobnejšie dostaneme v ďalších častiach.

Okrem toho treba celkom iste spomenúť tuhšiu karosériu, modifikovaný podvozok, ktorý je teraz ešte komfortnejší, lepšiu aerodynamiku a odhlučnenie interiéru, a samozrejme aj upravené motorizácie, ktoré spĺňajú súčasnú najprísnejšiu európsku emisnú normu.

V slovenskom cenníku pribudla do ponuky aj nová výbava Takumi Plus. Tá sa hierarchicky radí ešte nad úroveň nami testovanej výbavy Revolution Top. V interiéri ponúka už spomínanú prémiovú atmosféru. Zvýrazňujú ju drevené obklady, kovové dekory, či hojné využitie Alcantary. Nová Mazda 6 je aj naďalej dostupná s dvoma typmi karosérie. Štýlový sedan dopĺňa praktickejšie kombi s onačením Wagon. K dispozícii sú zážihové i vznetové motorizácie. Verzia Wagon je navyše dostupná aj v prevedeniach s pohonom 4x4!

Benzínový základ predstavuje tradičný atmosférický dvojliter 2,0 Skyactiv G, odladený na výkon 145 resp. 165 koní. Štandardne sa kombinuje so 6-st. manuálnou prevodovkou. Pri výkonnejšej verzii (165 koní) je k dispozícii aj 6-st. automat. Špičkovú verziu celého modelového radu predstavuje nami testovaná motorizácia 2,5 Skyactiv-G, s výkonom 194 koní. Táto špecifikácia sa kombinuje výhradne so 6-st. automatickou prevodovkou. Ponuku motorov aj naďalej obohacujú vznetové agregáty. Reč je o vylepšenom turbodiesli 2,2 Skyactiv D s výkonom 150 resp. 184 koní.

Galéria: 55 fotiek

Obe verzie je možno kombinovať buď so 6-st. manuálom, resp. automatom s rovnakým počtom stupňov. Verzia Wagon s pohonom všetkých kolies je k dispozícii buď so slabšou 150 koňovou verziou a mechanickou prevodovkou, alebo so silnejšou 184 koňovou verziou a automatickou prevodovkou. Pre úplnosť doplňme, že avizovaná špičková verzia s benzínovým motorom 2,5 Turbo, sa v Európskej ponuke pravdepodobne pre prísne emisné normy, nakoniec žiaľ vôbec neobjavila.

Atraktívny dizajn Kodo ignoruje zub času

Dnešný automobilový svet je z hľadiska farieb tak trochu fádny. Globálne je v móde predovšetkým biela, pripadne čierna a strieborná. Pri značke Mazda ale na našich cestách prevláda netradičný červený odtieň. Práve žiarivá červená metalíza s označením „Soul Red Crystal“ sa stala v posledných rokoch jedným z hlavných poznávacích znamení pre tohto japonského výrobcu. Červená farba zároveň dokonale stelesňuje „japonskú dušu v pohybe“, teda veľmi úspešný dizajn Kodo. Ten je v súčasnosti aplikovaný už na celom modelovom rade značky Mazda.

Základné dizajnové línie modelového radu Mazda 6 zostali aj napriek faceliftu stále zachované. Pozornému oku napriek tomu neuniknú zmeny, na základe ktorých možno najnovšiu verziu ľahko identifikovať. Modifikovaný je predovšetkým dizajn prednej masky. Zmenený je aj predný nárazník. Jeho čisté línie už nenarúšajú panely z hmlovkami. Svetlá do hmly sa netradične presťahovali do hlavných svetlometov. Tie už aj v základnej verzii disponujú LED technológiou! Bočná silueta necháva v našom prípade vyniknúť elegantné línie karosérie typu kombi a predovšetkým kolesá z ľahkých zliatin s priemerom 19 palcov.

Jemná retuš zasiahla aj zadnú časť. Koncové svetlá dostali pozmenenú grafiku. Vo farbe karosérie je teraz lakovaná aj spodná časť nárazníka. Ešte o niečo výraznejšie pôsobia dve koncovky výfukového systému, ktoré sú samozrejme aj plne funkčné. Decentné zmeny v dizajne majú za následok, že nová Mazda 6 pôsobí ešte o niečo viac dynamicky a športovo. Logicky bezo zmien zostali aj celkové rozmery vozidla. Vynovená Mazda 6 Wagon meria 4805 mm, šírka dosahuje 1840 mm a výška atakuje 1480 mm. Rázvor náprav má na zvyklosti danej triedy solídnu hodnotu na úrovni 2750 mm.

Galéria: 55 fotiek

Zaujímavým benefitom, na základe ktorého sa oplatí minimálne uvažovať o praktickejšej verzii Wagon, je prekvapivo totožná cena, za akú si možno zadovážiť aj sedan. V prospech kombi hovorí použiteľnejší batožinový priestor. V základnom usporiadaní odvezie Wagon až 522 litrov. Priestor pod podlahou vypĺňa za každých okolností „len“ opravná sada. Uschovať tu je možné aj ďalšie drobnosti a v prípade potreby i kryciu roletku. Pochvalu si tradične zaslúži jej uchytenie priamo na dverách kufra, čím je pred vetrom a nečasom v prípade manipulácie s nákladom lepšie ochránená kabína vozidla.

Sedadlá druhého radu sa dajú sklopiť jednoducho a priamo z batožinového priestoru. Praktické sklápanie s názvom „Karakuri“ ponúkala Mazda medzi úplne prvými. Po sklopení vznikne takmer ideálna rovina s maximálnou prepravnou kapacitou na úrovni 1 648 litrov. Vyzdvihnúť treba aj prítomnosť ďalšej roletky, ktorá dokáže jednoducho oddeliť priestor pre posádku od nákladného priestoru. Po praktickej stránke nám k dokonalosti chýbalo už len elektrické ovládanie dverí kufra. To sa na naše prekvapenie neponúka dokonca ani vo výbave Takumi Plus.

Interiér s výrazne lepšou kvalitatívnou úrovňou

Citeľnejšie zmeny ako v prípade exteriéru, doprial facelift aj interiéru. Kabína si aj v tomto prípade ponechala takmer identické dizajnové prevedenie. Napriek tomu je zvýšený dôraz na kvalitu cítiť prakticky z každého detailu. Štýlovejšie výduchy ventilácie tvoria jednu horizontálnu líniu. Tá opticky pokračuje až do kompletne pozmenených výplní v predných dverách. Modernejšie a zároveň luxusnejšie pôsobí aj nový panel s ovládaním klimatizácie. Palubná doska využíva ešte kvalitnejšie a precíznejšie opracované materiály ako tomu bolo doposiaľ.

Zaujali nás predovšetkým dekoratívne „kovové lištičky“, tie pôsobia veľmi štýlovo a prémiovo. Multimediálne rozhranie MZD Connect disponuje až 8-palcovým dotykovým displejom. Ovládať ho môžeme dotykom, ako aj prostredníctvom multifunkčného ovládača. Grafika a logika ovládania ako aj funkcie zostali prakticky bezo zmien. Veľkú pochvalu si ale zaslúži prítomnosť navigačného modulu, ktorý bol ešte v nedávnej minulosti len ako súčasť opcie.

Galéria: 55 fotiek

Nami testovaná špecifikácia disponovala už aj 360 kamerovým náhľadom na okolie vozidla. To je pri značke Mazda rovnako významná novinka. Samotné rozlíšenie jednotlivých kamier síce za najlepšími zaostáva, no napriek tomu ide o veľmi užitočnú pomôcku, ktorá značne „uľahčuje život“, zvlášť pri tesnom manévrovaní. Na kamere je okrem vodiacich čiar vyobrazený aj aktuálny uhol natočenia predných kolies.


Zásadnú zmenu podstúpil prístrojový panel. Budíky si aj naďalej zachovali tradičný analógový „look“. Na pravú stranu sa po novom presťahoval prehľadný ukazovateľ stavu paliva a teploty chladiacej kvapaliny. Údaje palubného počítača sa teraz vyobrazujú uprostred dominantného ukazovateľa rýchlosti. Celkovo pôsobí grafika TFT prístrojov v decentnej bielej farbe veľmi prirodzene a autenticky. Za nové prevedenie prístrojového panelu si nová Mazda 6 zaslúži určite veľkú pochvalu. Inak na tom nie je ani doslova špičkový Head-up displej. Po grafickej stránke pôsobí taktiež veľmi precízne a prirodzene.

Mazda v tlačovej správe uvádza, že kompletnú premenu zaznamenali aj sedačky. Z užívateľského hľadiska ich možno označiť za veľkorysé a veľmi pohodlné. V letných horúcich dňoch a najmä pri ich koženom prevedení, sme neraz ocenili funkciu odvetrávania. Tá v rámci modernizácie pribudla do výbavy vozidla. Pre dvojicu pasažierov ponúka doslova kráľovské priestorové pomery aj druhy rad. Oproti predfaceliftovej verzii sa tu mierne zmenil sklon operadiel, ktorý teraz možno označiť ako ešte viac prirodzený. Zadní pasažieri to ocenia predovšetkým pri dlhých presunoch.

Galéria: 55 fotiek

Bohatú výbavu ponúka už najdostupnejšia línia Challenge. Nami testovaná druhá najvyššia výbava Revolution TOP pridáva k prvkom z nižších výbav, ako je napríklad Head-Up displej, adaptívny temtomat, balík jazdných asistentov, bezkľučový prístup a štartovanie a audio Bose s 11 reproduktormi, naviac ešte aj kožené čalúnenie, elektrické ovládanie predných sedadiel s pamäťou polôh či už ich spomínané odvetrávanie.

Jazda v znamení vyspelého podvozka a návykového atmosférického motora

Od automobilov s logom Mazda už akosi automaticky očakávame podmanivé jazdné vlastnosti a „zábavu za volantom“. Iná v tomto smere našťastie nie je ani vynovená Mazda 6 Wagon. Kúzlo nami testovaného exempláru bezpochyby spočíva predovšetkým v dnešnej dobe pomerne unikátnom atmosférickom benzínovom štvorvalci o objeme 2,5 litra. Hneď na úvod treba povedať, že jeho maximálny výkon 194 koní dokáže veľké kombi veľmi slušne rozhýbať. Na druhej strane ale v tomto prípade nejde o nijakého extrémneho športovca, z ktorého dynamických parametrov „spadnete na zadok“. A to je v konečnom dôsledku len dobre.

Mazda 6 2,5 Skyactiv je auto pre všetkých. Veľmi dobre zvláda pohodovú každodennú jazdnú rutinu. Zároveň ale ak má vodič chuť, ten istý automobil mu dokáže v momente vyčariť aj široký úsmev na tvári. Akési zážitkové centrum sa ukrýva v automatickej prevodovke, resp. v predvolenom jazdnom režime. Automat klasickej konštrukcie so 6 stupňami radí za každých okolnosti precízne a „hladko“. V štandardnom móde preraďuje už pri prekvapivo nízkych otáčkach, samozrejme s prihliadnutím na čo najlepšiu spotrebu paliva.

To pravé kúzlo atmosférickej motorizácie ale objavíte až po aktivovaní režimu šport. Prevodovka vtedy bleskurýchle podradí. Veľkoobjemový motor sa tým pádom stále drží  takpovediac v pohotovosti, aby mal pri očakávanom prudšom zošliapnutí plynového pedála vždy dostatok sily, teda lepšie povedané krútiaceho momentu.

Galéria: 55 fotiek

Zároveň vám garantujeme, že toto neopakovateľné čaro spolu s otáčkami a kontinuálne narastajúcou „silou“, zažijete pri prepĺňaných motorizáciách len veľmi ťažko. V manuálnom režime radenia s preraďovaním prostredníctvom decentných pádiel pod volantom, je možné motor „točiť“ prakticky až po obmedzovač. Pôžitok z vysokých otáčok by bol samozrejme úplne zbytočný bez adekvátneho podvozka. V tomto smere sa mohla konkurencia od značky Mazda učiť už i pri staršej verzii modelu 6.

Najnovšia evolúcia prichádza opäť s vylepšeným podvozkom. Ten v praxi dokáže skutočne nevídane a s istotou držať jazdnú stopu a to aj pri dynamickej jazde. Podvedome očakávaná nedotáčavosť sa dostavuje oveľa neskôr, ako by ste možno boli od kombi strednej triedy očakávali. Podvozok je stále aj dostatočne komfortný. Bezpochyby vhodný aj na rodinné využitie. Radosť okrem toho urobí aj presné a pomerne strmé riadenie. To dokáže až nečakane prepojiť a skĺbiť už spomínané schopnosti podvozka s potenciálom testovanej motorizácie.

Subjektívne najvýraznejší posun vpred som aj napriek tomu zaznamenal na poli odhlučnenia priestoru pre posádku. Aj v tomto smere sa môže teraz nová Mazda 6 už porovnávať s najlepšími v segmente. A čo spotreba paliva? V našom prípade sme si potenciál modelu 6 doslova užívali. Výsledná hodnota sa pravdepodobne aj preto zastavila tesne pod priemerom 10 litrov na 100 kilometrov. Práve testovaná motorizácia ale patrí k najžiadanejším zákazníckym voľbám.

Galéria: 55 fotiek

Výrobca v reálnych podmienkach sľubuje dokonca lepšiu spotrebu paliva ako mala predfaceliftová verzia. Postarať sa má o to predovšetkým „vypínanie“ krajných valcov pri nízkej záťaži, ktorým vylepšený motor teraz disponuje.

A náš celkový dojem?

Po osobnej skúsenosti môžeme nový model Mazda 6 označiť za výnimočný. A „šestka“ je výnimočná nielen svojou žiarivo červenou farbou. Jej skutočné čaro sa ukrýva v použitej technike, na čele s atmosférickou benzínovou motorizáciou, ako aj v podmanivých jazdných vlastnostiach. Praktická verzia Wagon je zároveň zmysluplnou alternatívou pre všetkých, ktorí nepodľahli „kúzlu“ dnes všadeprítomných SUV.

V Žiline si nový model Mazda 6 Wagon môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Mazda v našom regióne, spoločnosti ALTERIA MOTOR, s.r.o. na Predmestskej ulici, kde na vás čakajú i ďalšie modely značky Mazda.

Plusy

  • Jazdné vlastnosti
  • Celkový pocit kvality
  • Dizajn

Mínusy

  • Kvalita 360° náhľadu na okolie vozidla
  • Chýbajúce elektronické otváranie dverí kufra

Výbava - Cena

  • Mazda 6 Wagon 2,5 Skyactiv-G A/T Revolution TOP (testovaný model) - od 35 090 € 
  • Mazda 6 Wagon 2,0 Skyactiv-G Challenge - od 26 790 €

Technické parametre

ModelMazda 6 Wagon 2,5 Skyactiv-G A/T Revolution TOP 
Motorbenzín
Pohonpredný
Počet valcov4
Výkon kW / koní143 / 194
Krútiaci moment Nm258
Pohotovostná hmotnosť1466 - 1535 kg
Maximálna rýchlosť223 km/h
Zrýchlenie z 0 na 1008,0 s
Prevodovkaautomatická
Počet stupňov6
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu6,8 l / 100 km
Spotreba počas testu9,8 l / 100 km
PneumatikyBridgestone Turanza

 

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik