Po novom by mohli v žilinskej MHD všetky matky s deťmi cestovať zadarmo aj bez kočíka


Foto: Po novom by mohli v žilinskej MHD všetky matky s deťmi cestovať zadarmo aj bez kočíka

Bezplatné cestovanie pre matky s deťmi platí v žilinskej MHD za podmienky, že sa dieťa nachádza v kočíku. Prepravný poriadok Dopravného podniku totiž nepozná pojem šatiek, v ktorých sa nosia deti. Ženy, ktoré sa doteraz prepravovali s dieťaťom v šatke a nemali platný cestový lístok, dostali pokutu.

Zmeniť to má už najbližšie mestské zastupiteľstvo

“Keď som stretla pani revízorku, začala mi vypisovať pokutový lístok, že to sa na detičky v šatke nevzťahuje. Som sa odvolala na to, že som sa pýtala vodičov, dostala som takú odpoveď, že ju to nezaujíma,” uviedla pre TASR obyvateľka Žiliny. Revízorka jej uložila pokutu, ktorej hodnota bola 45 eur, pri zaplatení do 3 dní, alebo 65 eur, ak by zaplatila neskôr.

Riaditeľ Dopravného podniku mesta Žiliny Ján Barienčík potvrdil, že bezplatné cestovné sa na matky s deťmi v šatke nevzťahuje.


Nárok na bezplatné cestovanie má jedna dospelá osoba s detským kočíkom a s dieťaťom

Vedenie mesta navrhuje zaviesť nové podmienky

„Bezplatné cestovanie budú môcť po novom využívať osoby, ktoré sprevádzajú dieťa až do ukončenia troch rokov veku dieťaťa, bez ohľadu na to, akou formou je dieťa prepravované. Či už na rukách, v šatkách, plachtách, nosičoch.” vysvetľuje primátor Igor Choma.

Ak zastupiteľstvo zmenu prepravného poriadku schváli, mala by začať platiť od novembra. Týkať sa má asi 2100 detí do dovŕšenia štvrtého roku. A nie len ich matiek, ale aj otcov a starých rodičov. Toto pravidlo sa bude vzťahovať na jednu osobu, ktorá sprevádza dieťa. Osoba ale bude mať nárok na bezplatné cestovanie len v prípade, že preukáže vek dieťaťa čipovou kartou dopravcu, prípadne iným dokladom dieťaťa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu