Výkvet slovenskej alternatívnej scény na Hviezdnych nociach už 18.8.2016


Foto: Výkvet slovenskej alternatívnej scény na Hviezdnych nociach už 18.8.2016
Galéria: 4 fotky

Hviezdne noci sú zrejme najprogresívnejší slovenský festival tohto leta. Minulý rok za mesiac na kolene vyprodukovaný viacmenej filmový festival sa výrazne posunul do multižánrovej polohy a tento rok prináša aj nabitý hudobný line-up. Festival je špecifický tím, že trvý až 4 dni a každý večer predstaví niekoľko väčších aj menších mien zo slovenskej hudobnej scény. Ak chcete vidieť výkvet slovenskej gitarovej aj negitarovej alternatívy, nemali by ste hviezdne noci zmeškať. Festival sa navyše odohráva v ruine starej synagógy uprostred mesta, čo posúva celú akciu do úplne nebeskej roviny.

Už vo štvrtok sa na otváracej párty objaví objav roka Bulp z Trenčína, ktorý má toto leto raketový nástup. Debutant vydávajúci na labeli Deadred sa stal pomerne rýchlo vyhľadávaným interpretom v rádiách aj na festivaloch. Jeho Moderatom či Bonobom išpirovaná inteligent dance music už rozvášnila nejedno publikum.

Predskakovať mu budú novomestský garage-punkáči a psychadelici Genuine Jacks, ktorý nedávno vydali svoju druhú platňu Candyland a hneď si aj získali pozornosť správne uleteným singlom Birdie.

Piatok bude na Hviezdnych nociach patriť “rockovej renesancii”. Na Slovensku sa v poslednej dobe vyrojili rock’n'rollom a bigbítom inšpirované formácie, ktoré produkujú nevídane nápaditú a živú tvorbu. Tieto kapely vám za jeden večer predstavia na festivale v Bytči.

Headlinerom večera budú Saténové ruky - divoký kôň leta - superkapela, ktorá na RHA vyhrala cenu za debut roka a stala sa fenoménom. Slovensky spievajúca štvorica štyridsiatnikov si ulietava so svojím žánrom primitive rock a publikum ich patrične miluje. Toto leto máte poslednú šancu vidieť Saténové ruky ešte jednou nohou v undergrounde, pretože čoskoro budú hrať už len na veľkých pódiách.

Spolu s nimi si v Bytči zahrá ďalší prekvapivý objav Satin Lead - sólo projekt gitaristu Ľuboslava Petrušku z Chiki-liki Tua, ktorý je hudobne minimálne taký výnimočný ako jeho domovská kapela. Vybrúsený šesťdesiatkový zvuk a perfektná angličtina navodí pocit, akoby ste počúvali špičkovú kapelu z obdobia hipies.

Týmto malým veľkým kapelám budú predskakovať rozbehnutý Queer Jane - bez nadsadenia “slovenský Beatles”, svetovo znejúci boyband už tento rok vymetá Sziget, či Trutnoff.

Štvrtým do partie rockerov budú mladí dolnokubínčania Stolen Money so svojou sviežou a chytľavo verziou bluesrocku a hardrocku.

Po rockovom piatku príde alternatívna sobota. Po koncertnom pôste sa predstaví legenda slovenskej elektronickej scény Autumnist. Partia okolo Vlada Ďurajku produkuje už nejaký ten rok ambientnejšiu trip-hopovú muziku a čoskoro plánuje vydať štvrtý album, z ktorého niečo zahrajú aj na Hviezdnych nociach. Kapela číta 5 hudobníkov a elektronický základ tak výrazne obohacuje inštrumentálne.

Pred nimi si zahrajú taktiež premakaní inštrumentalisti The Ills - nekorunovaní králi slovenskej postrockovej scény, ktorí stúpajú stále vyššie a vyššie. Poslední album Ornamental or Mental ich vytiahol až za polárny kruh na chýrny festival Island Airwaves. Ich shoegaze rezaný tvrdšími gitarovými nápormi poznajú kluby v celej Strednej Európe aj veľké festivalové pódia.

Večer zavŕši jedno z najväčších mien elektronickej scény - Foolk. Kúzelník od sampletov a mašiniek predvedie svoje tančeky s nástrojom monome, rozvibruje posledné vitrážové sklá v Bytčianskej synagóge a omráči vás svojím mixom rytmov a glitchových prechodov.

Počas tohto večera budete môcť spoznať aj úplného nováčika na scéne - bratislavských maturantov indiepopových Tolstoys zoskupených okolo divy Ely Tolstovej. Kapela iba s pár koncertami má silný repertoár a čoskoro sa bude o nej hovoriť viac.

Posledný deň festivalu bude tiež patriť nováčikom. Na záver sa predstaví lahôdka I am planet. Ružomberský inštrumentalista Patrik Korinok vydávajúci na Deadrede je zjav na poli slovenskej hudby. Robí tzv. neoclassical a kríži ho minimalizmom. Akoby soundtrackové melódie na pokraji avantgardy v podaní klavír, husle, basgitara vás privedú do silných emocionálnych stavov. Ich akustický koncert určite patrí do priestoru ako synagóga.

Po nich sa ako posledné meno festivalu predstaví nezávislá gitarovka Dave Brannigan zo Žiliny. Chalani vyrastali na Arctic Monkeys a je to v dobrom slova zmysle poznať. Ich dravý a energický štýl prekladaný pomalšími spevavými baladami je to pravé orechové na záverečnú párty festivalu.

Okrem hudby bude mať festival ešte bohatší filmový program, divadelné vystúpenia a veľkolepú videomappingovú show. Viac info nájdete na stránke www.hviezdnenoci.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Hviezde noci