Uplynulý víkend prišlo na urgentný príjem 135 zranených cyklistov a korčuliarov


Foto: Uplynulý víkend prišlo na urgentný príjem 135 zranených cyklistov a korčuliarov Foto: ilustračné

Na urgentnom príjme v žilinskej fakultnej nemocnici ošetrili počas uplynulého víkendu 173 pacientov. Až 135 ošetrení súviselo s pádom z bicykla či kolieskových korčúľ.

„S prichádzajúcimi slnečnými dňami nám narastá počet úrazov spôsobených pádom z bicykla či korčúľ. Len tento víkend sme ošetrili 88 dospelých a 47 detí. Išlo prevažne o zlomeniny, pomliaždeniny a odreniny,“ povedala vedúca lekárka oddelenia urgentného príjmu Katarína Kacianová.

Podstatná je prevencia, ktorá môže mnohým úrazom predísť. Dôležitou súčasťou pri bicyklovaní, či korčuľovaní je ochrana hlavy – prilba, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a pri malých deťoch dozor dospelej osoby. Deti je potrebné viesť k lepšej koordinácii tela a naučiť ich, ako lepšie padať.


Pokiaľ však už dôjde k úrazu, záleží na tom, čo má človek poranené a v akom vážnom stave je. Pri každom úraze hlavy by mal človek zájsť k lekárovi, aby sa vylúčilo závažnejšie poranenie. 

Lekári na urgentnom príjme počas víkendu ošetrili i päť kolapsov z tepla a dehydratácie.

„Počas horúcich dní je dôležité dodržiavať pitný režim, nezdržiavať sa príliš dlho na slnku a vyhýbať sa extrémnej fyzickej námahe,“ dodáva Kacianová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu